L'óli d'óulivo
Òli di Diéu, or liquide disié Homère
L'oulivié es ouriginaire de l'Asìo Minouro. A besoun d'un climat bèn
mediterran. De noumbrousos abitudi alimèntari soun coumuno au pople mediterran, mai la plus anciano es l'aproufichamen de l'òli d'óulivo. Dins l'Antiqueta, l'òli d'óulivo èro counservado dins di gerlo. Aquéu présent di Diéu servié tambèn à l'alumage e à l'igieno di jo. Despièi lou XVIIen siècle, l'endustrìo de la sabounarié es grando counsumaire d'òli vierge. Pèr nautre es poussible de massa la péu emé d'òli, faire bèn penetra pièi se doucha : la péu es bello e douço. Chasque òli a soun goust e soun bouquet, coume lou vin, e la couisino mediterragno ié dèu soun ouriginalita. |
L'óulivié
L'óulivié es simbolo de pas, de sagesso, d'aboundànci, de glòri e de triounfo. Es en Nouvèmbre que fasèn lis oulivado. En Prouvènço, se dis vergié d'óulivié mai se dis plantacioun d'amélié o d'abricoutié... La culido dis oulivo se fa emé lou cavalet, un escalo à tres ped, plus largo au debas qu'au pouchoun, tradicioulamen en bos de sause. Li femo porton un panié d'amarino acrouca à la taio e lis ome lou porton en bandarliero. E se feston lis oulivdao en manjant l'ailloli !
En Desèmbre, au moumènt de la presure dis óulivo, se fasèn à Niço de plat cué dins la braso di crouchoun.
Tèste de Laurence FIELOUX