L'óli d'oulivo

Òli di Diéu, or liquide disié Homère

 

L'oulivié es ouriginaire de l'Asío Minouro. A besoun d'un climat bèn mediterran (vèire la carto pèr la Franço).
De noumbrousos abitudi alimèntari soun coumuno au pople mediterran, mai la plus anciano es l'aproufichamen de l'òli d'oulivo.
Dins l'Antiqueta, l'òli d'oulivo èro counservado dins di gerlo. Aquèu présent di Diéu servié tambèn à l'alumage e à l'igieno di jo.
Despièi lou XVII siècle, l'endustrío de la sabounarié é grando counsumaire d'òli vierge. Pèr nautre é poussible de massa la péu emé d'òli, faire bèn penetra pièi se doucha : la péu es bello e douço.
Chasque òli a soun goust e soun bouquet, coume lou vin, e la couisino mediterragno ié dèu soun ouriginalita.
carte ou photo

L'oulivié

L'oulivié es simbolo de pas, de sagesso, d'aboundànci, de glòri e de triounfo. Es en Nouvèmbre que fasèn lis oulivado. En Prouvènço, se dis vergié d'oulivié mai se dis plantacioun d'amélié o d'abricoutié... La culido dis oulivo se fa emé lou cavalet, un escalo à tres ped, plus largo au debas qu'au pouchoun, tradicioulamen en bos de sause. Li femo porton un panié d'amarino acrouca à la taio e lis ome lou porton en bandarliero. E se feston lis oulivdao en manjant l'ailloli !

En Decèmbre,au moumènt de la presure dis oulivo, se fasèn à Niço de plat cué dins la braso di crouchoun.

Texte de Laurence FIELOUX